SEO оптимизација – Подобар Google ранкинг

SEO - Veb dizajn, SEO - Веб дизајн

Начините на оптимизација постојано се менуваат, и може навистина да биде тешко да се држи чекор со најновите случувања. Но, ако сакате вашата веб страница да има голем сообраќај, едноставно морате да бидете во постојан тек со најновите SEO трендови и случувања.

Добро оптимизирани веб сајтови добиваат се повеќе и повеќе сообраќај со текот на времето, а тоа значи дека генерираат значително повеќе продажби. Без оптимизација веб пребарувачите нема да можат да ја пронајдат вашата веб страница и може да се каже дека целиот труд кој го имате вложено може да не ви се исплати.

Во оваа статија ќе ви ги одкриеме основните фактори кои се клучни за рангирање повисоко на Google.

Кои се најважните фактори за рангирање високо на Google?

 • Безбедна и достапна веб-страница
 • Брзина на страница (вклучувајќи брзина и на мобилната верзија на вашата веб страница)
 • Респонзивна веб страница
 • Старост на домен, URL и авторитет
 • Оптимизирана содржина
 • Техничка оптимизација
 • Социјални мрежи

Пред да навлеземе во детали за секој фактор за рангирање засебно, да ги разгледаме основите за тоа како рангирањетов всушност функционира.

“Како да се рангирате повисоко на Google?”

Многу од луѓето се прашуваат како рангирањето функционира, па пред да навлеземе подетално за факторите за рангирање на пребарувачите, ајде да започнеме со одговарање на некои од основните прашања што повеќето луѓе ги имаат околу SEO оптимизирањето.

Како што можеби веќе знаете, со оптимизирање на вашата веб страница вие всушност се залагате за тоа повисоко да ја рангирате вашата веб страница на резултатите од пребарувањето. Кога луѓето пребаруваат одредени фрази или пак клучни зборови и доколку вашата веб страница содржи некој клучен збор кој претходно бил пребаран, вашата веб страница ќе се појави во првите 3 места помеѓу резлутатите од пребарувањето. Доколку се случи тоа, 95% од времето вашата веб страница ќе биде прва отворена од страна на корисниците.

Не очајувајте доколку не успеете да се рангирате први на Google за одредени клучни зборови. Доколку се наоѓате во првите 3 места, вие сте успеале во вашата мисија. Шансите дека пребарувачите ќе ја отворат вашата веб страница се преку 90%.

Sekakvi tipovi na Veb Stranici, Секакви типови на Веб Страници

Што точно бара Google од вашата веб страница?

Генерално целта на Google e да ги организира сите информации за да бидат достапни и корисни за неговите корисници. Кога ќе пребарате одреден производ, услуга итн, треба да ви се појават најрелевантните податоци кои ви се потребни во моментот.

Клучна работа за рангирање на вашата веб страница високо е нејзиниот квалитет. Потребно е да имате навистина квалитетна веб страница според повеќе критериуми.

 • Да биде јасна намената на вашата веб страница
 • Потребно е изгледот на вашата веб страница да влева доверба кај луѓето. Не треба да изгледа застарено или пак да биде затрупана со банери и реклами.
 • Потребно е да имате квалитетна содржина
 • Потребно е да имате блог

Врз основа на овие критериуми за рангирање, Google ги прикажува најрелевантните, висококвалитетни резултати поврзани со она што луѓето го пребаруваат во моментот. Најсоодветни резултати се прикажани меѓу првите, а останатите се прикажани подолу на страницата.

 

1. Безбедна и достапна веб-страница

Вашата веб страница потребно е да поседува валиден SSL сертификат (HTTPS ПРОТОКОЛ) бидејќи Google тоа го гледа како еден од клучните фактори кога се работи за рангирање помеѓу првите места. Вашата веб страница потребно е да биде на стабилен сервер / хостинг каде што нема да има никакви проблеми со конекција, брзина итн..

Вашата веб страница треба да биде целосно достапна за Google за да може да ја прочита преку неговите ботови, кои треба влезат на вашата веб страница, да ја скенираат целосно и да ја рангираат според резултатите кои ги имаат добиено.

 

2. Брзина на Веб Страница (вклучувајќи брзина на мобилна страница)

Брзината на веб страницата е наведена како еден од клучните фактори кога се работи за повисок ранг. Google се грижи за своите корисници и сака нивното искуство на вашата веб страница да биде непречено, а брзото вчитување на веб страницата ќе ги направи корисниците задоволни.

Google објави вест за промена на алгоритмите за пребарување минатата година. На резултатите од пребарувањето ќе се рангираат веб страници кои имаат одлична брзина на мобилната верзија од нивната веб страница. Доколку вашиот веб-сајт не се вчитува брзо, тогаш би можеле да поминете казнето од страна на чичко Google.

Можете да ја користите алатката за тестирање на брзината на мобилни уреди. Кликнете на алатката “Test my Site”.

 

3. Респонзивни Веб Страници

Додека сме кај мобилните уреди, респонзивноста на веб страницата игра клучен фактор кога станува збор за рангирање на вашата веб страница. Поголем дел од луѓето ги користат своите мобилни телефони за пребарување на интернет, а тоа е една од главните причини поради кои Google ги најави промените во своите алгоритми.

Најпрвин вашата веб страница се индексира во мобилен формат, што значи дека автоматски проверува дали вашата веб страница е респонзивна на мобилен уред.  Доколку вашиот веб-сајт не е оптимизиран за на мобилни уреди, ризикувате да не бидете успешно рангирани.

Google секогаш на прво место ги става своите корисници. Доколку корисниците се задоволни од вашата веб страница,  ќе бидете наградени поради тоа, со тоа што ќе бидете рангирани повисоко на резултатите од пребарување.

 

4. SEO Оптимизирана содржина

Содржината е убедливо најважен фактор кога станува збор за SEO. Содржината никогаш не смее да биде крадена или дупликат со текст пронајден на интернет. Google тоа лесно го препознава. Доколку корисниците кои влегле на вашата веб страница се задоволни од содржината која ја прочитале, тие ќе разгледаат и други содржини, секции, слики итн…  На тој начин посетеноста на вашата веб страница ќе започне да расте.

Naracajte veb stranica, Нарачајте веб страница

5. Социјални мрежи

Кога луѓето ја споделуваат вашата содржина на социјалните мрежи, тоа е уште еден знак дека вашата содржина вреди. Студијата на когнитивен SEO со преку 23 милиони споделувања најде дефинитивна врска помеѓу социјалните споделувања и рангирањето на Google. Повторно, колку повеќе споделувања имате на вашата содржина на социјалните медиуми, толку повеќе Google разбира дека вашата содржина вреди, дека корисниците се задоволни и вие ќе бидете наградени за тоа, со повисок ранг. За тоа е потребно да имате Facebook страница и преку нејзе да ја споделувате содржината од вашата веб страница.

Креираме ултра квалитетни Веб Страници

Ultra kvalitetni Veb Stranici, Ултра квалитетни Веб Страници

Како да добиете ултра квалитетна веб-страница која ќе генерира профит за вашиот бизнис? Кои карактеристики треба вашата веб страница да ги исполни? Всушност постојат 9 главни карактеристики кои треба вашата веб страница да ги содржи.


1. Бидете чекор пред вашата конкуренција

Многу компании нудат веб страници изработени на брз начин (3-7 дена), но всушност 90% од веб страниците кои ги нудат генерално делат ист код. Всушност сите веб страници кои ги продаваат на клиентите се исти меѓусебно, со минимални измени. Различни логоа, слики, бои, содржина и по некој различен графички елемент.  Таквите веб страници бидејќи ги има премногу и не се воопшто квалитетни, верувајте ни дека нема да ви ги испорачаат посакуваните резултати.

Верувајте дека е најдобро да имате веб страница која значително ќе се разликува од онаа на вашите конкуренти. Која ќе биде подобра, побрза, ќе има уникатен изглед и ќе биде одлично оптимизирана.  Вашите конкуренти нема да можат да се натпреваруваат со вас.

 

2. Веб страница за вашиот бизнис

Најдобро решение е да имате веб страница која ќе биде изработена буквално од нула и ќе биде внимателно изработена само за вашата компанија или бизнис. Тогаш ќе имате персонализиран веб-сајт токму за вашите потреби. Потребна ви е веб страница која ќе има неверојатен изглед кој ќе кореспондира со вашиот бренд, а верувајте ни дека клиентите тоа навистина знаат да го ценат. Најдобрата платформа за повеќето веб страници е Ворпрес. Има неверојатно лесен CMS (контролна табла) за користење и одржување на веб страницата.

 

3. Едноставна навигација

Високо квалитетните веб страници можеби ви звучат комплексно, но тие се наједноставни за користење. Тие всушност имаат многу едноставна навигација преку која секој ќе може да се снајде на веб страницата. Тоа е суштината на една веб страница. Да ги понуди сите услуги на правилен начин, но сепак да може лесно да се пристапи до истите. Веб страница која има прекрасен изглед, квалитетна содржина, одлична брзина и едноставна навигација може да се каже дека е осудена на успех.

 

4. Веб страница со силна архитектура

Архитектурата на вашата веб-страница е многу битна. Квалитетна веб страница нема непотребни количини на код кои ја успоруваат и водат понекогаш до непотребни грешки. Веб страница која има минимизиран и среден код овозможува беспрекорно користење и неверојатна брзина која е клучна за зголемување на посетеноста на веб страницата.

Sekakvi tipovi na Veb Stranici, Секакви типови на Веб Страници

5. Многу простор за вашата содржина

Веројатно ја имате слушнато фразата “Содржината е Крал на SEO”. Тоа се однесува на содржина на веб страница. Тука се вклучени блог постови, статии, слики, видеа и графики. Од суштинско значење е да имате доволно простор за сите содржини што ви се потребни на вашата веб-страница. Ова не значи поголем број на страници на вашиот веб-сајт, туку повеќе простор за содржини на самите страници. Она што е најбитно е веб страницата да биде во совршена комбинација помеѓу функционалностите (навигација, среден код, архитектура, простор за содржина) и графиката. Од огромна важност е веб страницата да биде визуелно привлечна и модерна, бидејќи првиот впечаток кај вашиот посетител е најважен.

 

6. Функционалност по желба

Вашиот бизнис е уникатен, а тоа значи дека и вашиот веб-сајт треба да биде уникатен. Доколку ви е потребно вашата веб страница да има одредена специфична функционалност (контакт форми, калкулатори, форми за закажување на посети, регистрирање на корисници итн…) ние без никаков проблем ќе ги искреираме. Ваше е само да бидете концизни и да ни кажете точно што сакате, а за останатото не грижете се.

 

7. SEO подготвена Веб страница


Професионалните компании за Веб Дизајн знаат дека SEO оптимизацијата е еден од најважните сегменти кога се гради една веб страница. Ова значи дека при креирање постојано треба да се внимава секој елемент да биде правилно оптимизиран. Токму од ова зависи колкав ќе биде бројот на вашите органски посети на веб страницата. Ова всушност значи дека вашата веб страница ќе има значително поголеми шанси да биде пронајдена на Гугл одкако некој корисник ќе пребара некој клучен збој кој го содржи вашата веб страница. На кратко кажано, вашата веб страница ќе генерира значително повеќе клиенти за вас. А од квалитетот на веб страницата зависи дали тие клиенти ќе се решат да купат некоја услуга или производ од вас.

 

8. Респонзивен дизајн

Еден од главните проблеми со повеќето веб страници во денешницата е не-компатибилноста со различните уреди (таблети, телефони, лаптопи) , па дури и паметни часовници. Дозволете да ви искреираме веб-страница која ќе изгледа одлично буквално на сите уреди, бидејќи не сакаме корисниците да си заминат од вашата веб страница поради не доволно голема прегледност или пак да не можат да се снајдат барајќи некоја услуга.

 

9. Колку е важен дизајнот?

Убедливо еден од најважните сегменти кај една веб страница е дизајнот. Да почнеме од вас, дали ќе имате исто мислење за една компанија кога ќе дојдете на нивната веб страница и таа изгледа ужасно, старомодно и е нефункционална или пак компанија која има одлична и модерна веб страница со прекрасен распоред, убави бои и целосно функционална? Дефинитивно нема да ги ставите тие 2 компании на исто скалило и доколку би морале да бирате, би ја избрале компанијата со подобра веб страница. Така функционира психологијата на најголемиот дел од интернет корисниците. Затоа не квалитетна веб страница може да биде убиец на вашиот бизнис.

Naracajte veb stranica, Нарачајте веб страница

Што е дигитален маркетинг?

Doznajte za pridobivkite od Digitalniot Marketing, Дознајјте за придобивките од Дигиталниот Маркетинг

Дигиталниот маркетинг ги опфаќа сите маркетинг чекори за кои се користи електронски уред или интернет. Бизнисите користат дигитални канали како што се социјалните медиуми, е-меил, нивните веб-страници итн, за да се поврзат со постојните и потенцијалните клиенти.

 

Како го дефинирате дигиталниот маркетинг?

Дигиталниот маркетинг се дефинира со употребата на бројни дигитални тактики, стратегии, алатки и канали за да се поврзете со клиентите каде што поминуваат најголем дел од своето време – онлајн. Постојат илјадници тактики и сратегии кои спаѓаат под капата на Дигиталниот Маркетинг и можат навистина да ви помогнат вам и на вашите клиенти… За секаков тип на бизнис има стратегија која може да го направи многу поуспешен.

 

SEO оптимизација

SEO ( Search Engine Optimization ) е  оптимизирање на одредена веб страница која доколку процесот се одвива успешно таа ќе биде “рангирана” повисоко на страниците со резултати на Гугл, со што се зголемува висината на органскиот сообраќај на вашиот веб-сајт. Ова претставува процес сочинет од огромен број на чекори, тактики, стратегии и постојано треба да се пратат новите трендови и ажурирања на алгоритмите од страна на Гугл.

 

Маркетинг содржина

Овој термин означува креирање и промоција на содржината со цел да се генерира поголема свест за одреден бренд, раст на сообраќај, акумулирање на лојални клиенти, привлекување на нови клиенти итн… Каналите кои играат важна улога во вашата маркетинг стратегија за содржина вклучуваат:

– Блог статии
– Е-книги
– Инфографици
– Онлајн брошури

 

Маркетинг на социјални медиуми

Оваа практика го промовира вашиот бренд и вашата содржина на  социјалните медиуми за да ја зголеми свеста за брендот, да оствари продажба и да привлече сообраќај кон вашата фејзбук и веб страница. Социјални медиуми кои можете да ги користите за промовирање на содржина:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Snapchat
Pinterest
Google+

 

Pay-per-Click (Плати-од-Клик)

Ова е вид на рекламирање за привлекување на поголем сообраќај кон вашата веб страница. Според овој тип на рекламирање вие всушност плаќате само тогаш кога некој ќе кликне на вашата реклама, на овој начин не се трошат залудно пари и рекламите се поефективни. Еден од најчестите типови на “Pay-per-Click” е Google AdWords. Ова е навистина огромна и комплексна платформа и не е воопшто лесна за учење, но се што се сака, се се може…Само со доволно труд. Други канали каде што можете да се рекламирате на овој метод се:

– Фејзбук  (Платени реклами)
– Твитер (Промовирани твитови)
– Линкедин (Спонзорирани пораки)

 

Афилиеит маркетинг

Ова е вид на рекламирање каде што вие рекламирате производ на некоја друга компанија на вашата веб страница. Од секоја направена продажба вие земате процент согласно договореното. Неколку канали за овој вид на рекламирање:

– Хостирање на видео реклами преку програмата “YouTube Partner Program”
– Објавување на линкот на вашите социјални медиуми.
– Објавување на линкот на вашата веб страница.

Efektivna strategija - Digitalen Marketing, Ефективна стратегија - Дигитален Маркетинг

Секоја поголема компанија нуди афилиеит програма каде што дозволуваат да ги продавате нивните продукти или услуги, а за возврат ви даваат одреден процент за остварената продажба. Ова е навистина честа појава во денешницата. Многу луѓе работат со оваа програма и некои од нив солидно заработуваат.

 

Традиционален маркетинг

Традиционалното рекламирање се однесува првенствено на содржините кои се појавуваат на платформите заедно со други неплатени содржини. Спонзорираните статии на BuzzFeed се добар пример за ваков тип на рекламирање. Многу луѓе сметаат дека рекламирањето на социјалните медиуми е основен начин на рекламирање. На пример, рекламирање на Фејсбук и Инстаграм.

 

Маркетинг автоматизација

Маркетинг автоматизација се однесува на софтверите кои служат за автоматизирање на основни маркетинг чекори. Се автоматизираат оние процеси кои постојано се повторуваат, во овој случај софтверите не заменуваат нас за ние да не ги повторуваме овие чекори постојано и постојано… Примери за маркетинг автоматизација:

– Е-меил весници
– Закажување на постови на социјални мрежи.
– Обновување на контакт листи.
– Следење на кампањи и генерирање извештаи

 

Е-меил маркетинг

Компаниите користат е-маркетинг како начин за комуникација со нивната публика. Е-меил маркетингот често се користи за промовирање на содржини, производи, услуги, како и насочување на луѓето кон веб-страницата на компанијата. Видови на Е-маркетинг кои можете да ги креирате.


– Претплаќање на Е-весници
– Последователни пораки до посетителите кои превземале некој податок од вашата веб страница
– Е-меил за да им посакате добредојде на клиентите
– Посебни празнични промоции до членовите кои ви се лојални
– Корисни совети за да ги негувате вашите постојани клиенти

 

Функција на Дигитален Маркетер

Дигиталните маркетери се одговорни за подобрување на свеста на брендот и генерирање на клиенти преку сите дигитални канали. Овие канали ги вклучуваат социјалните медиуми, веб-страницата на компанијата, рангот на резултатите од пребарувањето, е-меил, различни видови на рекламирање и блог на компанијата.

Дигиталните маркетери обично се фокусираат на различни индикатори за мерење на перформанси (KPI). За секој дигитален канал има различни индикатори кои Дигиталените маркетери треба да знаат да ги следат и анализираат. Врз основа на измерените резултати тие веднаш треба да знаат како да ги подобрат резултатите за нареден пат. Дигиталните маркетери исто така се задолжени за носење на сообраќај на веб страницата на компанијата и нивна должност е да направат стратегија за да ги убедат потенцијалните клиенти да ги купат производите или услугите на компанијата.

Дигиталниот маркетинг се спроведува низ многу маркетинг улоги. Во малите компании еден генералист би можел да спроведува голем број на  дигитални маркетинг тактики и стратегии во исто време. Во поголемите компании постојат специјалисти за повеќе гранки во дигиталниот маркетинг. На тој начин секој си се фокусира во својата област и поефективно се извршува целовкупната работата.

Неколку специјалисти:

SEO менаџер

На кратко, како SEO менаџер имате должност да ја рангирате вашата компанија на највисокото место на пребарувачите. Користејќи различни пристапи и методи за оптимизација, оваа личност треба директно да работи со креаторите на содржини за да се осигура дека содржината што ја креираат ги исполнува критериумите кои се потребни за највисок ранг на веб пребарувачите.

Специјалист за маркетинг содржина

Специјалисти во оваа област се оние кои знаат да пишуваат одлична содржина притоа истата да биде SEO оптимизирана. Квалитетна содржина која е оптимизирана и на мудар и суптилен начин ги нуди услугите на компанијата може навистина многу да ја зголеми продажбата. Овие професионалци често соработуваат со други оделенија во компанијата за да искреирааат квалитетни статии за услугите и производите на компанијата.

Менаџер на социјални медиуми

Улогата на менаџер на социјални медиуми е лесно да се разбере читајќи го само името. Социјалните мрежи кои тие ги раководат зависи од областа на компанијата. Пред сè, менаџерите на социјалните медиуми креираат распоред за објавување на содржината која ја креираат специјалистите за маркетинг содржина, потоа ја оптимизираат за да изгледа одлично за на социјалните мрежи кои ги раководат. Менаџерот на социјалните медиуми е во постојана соработка со Специјалистот за маркетинг содржина за да искреираат стратегија околу објавувањето на содржините на социјалните медиуми.

 

Придобивки од дигиталниот маркетинг

За разлика од офлајн маркетингот, дигиталниот маркетинг им овозможува на маркетерите да ги гледаат постигнатите резултати во реално време. Доколку некогаш сте работеле во весник, ќе знаете колку е тешко да се процени колку луѓе всушност ја превртеле страницата каде што се наоѓа вашата реклама, а пак сигурно нема да знаете колку време се задржале токму на таа страница.  Не можете со сигурност да знаете дали таа реклама е одговорна за остварените продажби тој месец.

Од друга страна, преку дигиталниот маркетинг можете точно да ги измерите придобивките, заработката и трошоците во кампањата која ја водите.

 

Сообраќај на веб страница

Преку дигиталниот маркетинг можете да го видите точниот број на луѓе кои ја прегледале почетната страница на вашиот веб-сајт во реално време или во даден временски период. Се што треба да направите е правилно да го сетирате Google Analytics. Можете да измерите: Bounce rate, Sessions, Page views, Time on page, Page load time, Average session duration итн… Можете да видите каков уред користеле и од кој регион доаѓаат вашите посетители.

Овие интелегентни алатки ви помагаат да разберете кои од нив ви носат најдобри резултати и на кои треба да потрошите повеќе време во иднина. На пример, доколку само 10% од сообраќајот ви доаѓа од органско пребарување тогаш ќе знаете дека треба да ја подобрите вашата SEO стратегија.

 

Колку време е потребно за да видиме резултати од нашата содржина?

Со дигиталниот маркетинг можете да ги видите резултатите многу побрзо заразлика од офлајн маркетингот.  Сепак на крајот се се сведува на вашата стратегија и успешноста на истата.

Доколку потрошите време и ресурси за да привлечете потенцијални клиенти, за да ги анализирате нивните потреби, а потоа да креирате содржина врз основа на нивните потреби, тогаш најверојатно ќе видите огромни резултати во првите 6 месеци.

Ако платеното рекламирање е дел од вашата дигитална стратегија, тогаш резултатите се уште побрзи – но ние препорачувамее да се фокусирате на градење на вашиот органски досег преку креирање на квалитетна и оптимизирана содржина и креирање на оптимизирани објави на вашите социјални медиуми. Овој тип на стратегија е најдобар и најодржлив.

 

Дали ми е потребен голем буџет за дигитален маркетинг?

И да и не. Се зависи од стратегијата која сакате да ја имплементирате. Има огромен број на бесплатни и на платени алатки кои би можеле да ги употребувате. Со техники како онлајн рекламирање и купување е-меил листи, несомнено ќе ви се зголемат вашите трошоци.

Доколку се фокусирате на техники како SEO оптимизација, социјални медиуми и креирање квалитетни содржини на веќе постоечка веб-страница, добрата вест е дека немате потреба од голем буџет. Со овој тип на маркетинг вие всушност внимателно креирате маркетинг содржина за вашата целна група, а верувајте ни дека клиентите знаат да препознаат квалитетен извор на информации и услуги.

На пример, преку PPC стратегија со користење на Google AdWords, ќе се борите со другите компании во вашата област околу првите 3 места на Гугл. Во зависност од конкурентноста на клучните зборови кои ви се потребни, овој вид на рекламирање може да биде евтин или екстремно скап. Затоа е секогаш добра идеа да се фокусирате на квалитетна SEO стратегија која ќе ве чини значително помалку заразлика од платениот маркетинг.

SEO стратегија - Дигитален Маркетинг, Seo Strategija - Digitalen Marketing

Да сумираме

Доколку се одлучите да се обидете во оваа област, да го зајакнете вашиот бизнис преку платен маркетинг или SEO стратегија, ви препорачуваме да ги погледнете и останатите  содржини на нашиот блог, каде што ќе можете да најдете еден тон податоци за тоа како да го подобрите вашиот бизнис.

 

Функцијата на дигиталните маркетери

Digitalen marketer, analiza, alatki i implementacija na strategii, Дигитален маркетер, анализа и имплементации на стратегии

Оваа улога подразбира да се распространи одреден бренд надвор во дигиталниот простор на начин на кој би се зголемила продажбата на компанијата која се рекламира.

Доколку сте аналитични, го разбирате бизнисот како функционира и имате навистина голема желба за понатамошно учење, тогаш најверојатно треба да прочитате повеќе околу Дигиталниот Маркетинг. Можеби ова е совршената работа за вас. Но пред да се впуштите во оваа област, можеби прво треба да ги слушнеме што имаат да кажат оние кои веќе се на оваа работна позиција.

 

Што точно работи еден Дигитален маркетинг менаџер?

Дигитален маркетинг менаџер е одговорен за развој, имплементација и управување со маркетинг кампањи кои промовираат одредена компанија и нејзините производи или услуги. Дигиталниот маркетер игра голема улога во подобрувањето на свеста на брендот во дигиталниот простор, како и носење на клиенти на веб страницата на компанијата, креирање на продажни инки итн…

Efektivna strategija - Digitalen Marketing, Ефективна стратегија - Дигитален Маркетинг

Дигиталниот маркетинг менаџер, исто така ги идентификува и оценува новите дигитални технологии и користи алатки за мерење на сообраќајот на веб страниците за подобро оптимизирање на маркетинг кампањите кои ги креира, развива е-меил маркетинг стратегии, маркетинг на социјални медиуми, рекламирање со банери и рекламирање на резултати на пребарување.

“Ова лице е одговорно за носење на релевантни клиенти со цел да се подобри довербата на брендот, за на крајот да резултира со купување.

 

Кои вештини се потребни?

Потребни се огромни лидерски вештини. “Оваа работа бара да знаете како да влијаете на другите и да носите позитивни резултати преку соработка со клиенти”, вели Сандра Ранд, директор на маркетинг одделот на OrionCKB, “Мора да бидете способни константно да бидете во соработка со вашите колеги и да бидете во постојан контакт со сите нивоа на организацијата во која работите за понатамошна изработка на квалитетна стратегија која ќе донесе поголем профит на истата.

Исто така е навистина важно да поседувате квалитетни вештини за пишување, да знаете ефикасно да ја пренесете пораката на вашиот бренд и да знаете квалитетно да ги читате анализите од алатките кои ги користите.

Прилагодливоста на постојаното менување на дигиталниот простор и способноста да се размислува како потрошувач се исто така од суштинско значење за оваа позиција. Дигиталниот маркетер не треба да се плаши да испробува нови стратегии, тактики…Тој треба константно да тестира и да ги користи шансите кои му се пружаат.

 

Што ми е потребно за да бидам во предност на оваа позиција?

Никогаш не треба да бидете целосно задоволени и не треба да се заситите од моментално постигнатиот успех. Никогаш не треба да престанете да го тестирате начинот на размислување на целната публика бидејќи голем дел од работата на дигиталните маркетери е постојано тестирање на стратегиите кои ги спроведуваат.

 

Каков тип на образование ми е потребно за Дигитален Маркетинг?

Не постои правило за тоа колку човек треба да биде образован пред да навлезе во одредена област. Истиот успех може да го достигне човек кој има завршено факултет или пак дополнителни курсеви, како и човек кој има голема волја и сето тоа го има совладано на интернет.

Не разбирајте ме погрешно, навистина би било убаво кога би имале диплома во оваа област, но тоа не е правило дека морате да успеете. Убаво би било кога би имале диплома која можете да ја покажете на некоја од социјалните мрежи на кои се рекламирате или пак на вашата веб страница. Тоа е доказ за вашето знаење и веднаш дава друг впечаток за вас.

 

Да резимираме

Дигиталниот маркетинг е многу просперитетна професија преку која можете навистина многу да заработите. Секако тоа не е толку едноставно, треба да се посветите премногу, да ги проучите сите моментално најдобри алатки, трендови, стратегии, тактики, трикови, платформи итн…Подолу можете да ги погледнете четворицата најдобри маркетери на денешницата од кои можете многу да научите за дигиталниот маркетинг.

 

 1. Tai Lopez
 2. Dan Henry
 3. Nicolas Kusmich
 4. Neil Patel

 

12 начини како да зголемите сообраќај на вашата веб-страница

Imajte sovremena veb stranica, Имајте современа веб страница

Не е доволно само да поседувате веб страница. Треба да развиете квалитетна стратегија која ќе ви донесе поголем сообраќај кон вашиот веб-сајт, а сите знаеме поголем сообраќај што значи…Поголем број на потенцијални клиенти.  Дали знаете дека вашата веб-страница е вашиот најдобар работник кој работи 24/7 и го преставува вашиот бизнис во најдобро можно светло?

Зошто сакате поголем сообраќај на вашата веб страница? Постојат многу причини… Сакате да го рекламирате вашиот бренд?  повеќе клиенти?  да ја зголемите онлајн продажбата?  да се создаде лојална база на клиенти? ДА! Сите овие работи му се потребни на вашиот бизнис доколку сакате да го подигнете на повисоко ниво.

Вашата веб-страница е место каде што луѓето доаѓаат со цел да добијат одредени информации за услугите и производите што ги нудите, и важно е да добијат концизни и релевантни информации. Што да направите доколку имате нова веб-страница но, немате доволно посети? Во оваа статија разговараме за 10 совети кои ќе ви помогнат да го зголемите сообраќајот на вашата веб страница.

 

1. Креирајте “ON PAGE SEO”

Вашиот веб-сајт не може да преживее без оптимизација во оваа дигитална ера. Тоа повеќе не е опција. Треба да ангажирате навистина квалитетна компанија која ќе може да ви помогне да се оптимизира вашата веб-страница преку разни стратегии за органско рангирање. Тука спаѓа оптимизација на содржината на страната, иновативни мета описи, креирање на сајт мапа на страната и многу други додатни трикови.

Парите кои сте ги вложиле во компанијата за подобрување рангот на Гугл, верувајте ќе ви се вратат за кратко време, во форма на нови клиенти, посети на страната итн….  Пред се, Гугл сака оптимизирани веб-страници. На овој начин им помагате на Гугл роботите да ја прочитаат вашата страна и да ја рангираат повисоко на страната со резултати. Доколку се одлучите дека ви е потребна помош околу понатамошна оптимизација на вашата веб страница, контактирајте не.

 

2. Користете современи почетни страници

Корисниците сакаат содржината што ја бараат да ја најдат лесно и притоа се да биде концизно и разблирливо. Потребно е да имате одделни страници за секоја ваша услуга. Овие одделни страници ќе им помогнат на корисниците да добијат релевантни информации токму за она што го бараат. Освен тоа, одделните страници зачително го зголемуваат бројот на конверзии и ги подобруваат платените кампањи доколку ја рекламирате вашата веб страница.

 

3. Градете природни беклинкови:

Градењето на природните линкови е многу важно за подобрување на рангот на вашиот сајт. Сепак, важно е да се напомене дека овие линкови треба да доаѓаат од квалитетни извори, а не од ниско-квалитетни сајтови. Гугл е премногу напреден и верувајте дека не можете да го преварите.

Гугл користи неверојатно напредни алгоритми и веднаш ќе знае доколку некој проба лажно да го рангира својот веб-сајт со помош на некваалитетни беклинкови. Совет од мене, НИКОГАШ ама баш НИКОГАШ не пробувајте да ги заобиколите правилата на Гугл…Ќе ве дознае и ќе го пенализира вашиот сајт, а со тоа ќе го повреди рангот и рејтингот на вашата веб страница. Проверете ја довербата на веб страната пред да се решите да ја линкувате со вашата. Погледнете ја оваа бесплатна алатка за проверка на веб страници. Check Moz

 

4. Маркетинг содржина, видеа и инфографици

Повеќето од корисниците бараат соодветни информации, а доколку ги имате информациите што ги бараат, половина битка веќе ви е добиена. Создавањето и дистрибуцијата на содржини се многу важни за сообраќајот на веб-страницата. Осигурајте се дека содржината е оригинална, исполнета со заразни наслови и богата содржина.

Во 2020та година, видеата и инфографиците се најдобра тактика на која што би требало да се потпрете. Тие се популарни и корисниците ги сакаат. Направете повеќе релевантни видеа и инфографици за да генерирате поголем сообраќај кон вашиот веб-сајт.

 

5. Отворен блог

Отворениот блог е стратегија со која дозволувате креаторите на различни содржини да ги објавуваат нивните содржини на вашата веб-страница. Тоа е начин да се допре до широката маса на луѓе преку споделување на содржината. Исто така, испраќа јасна порака до корисниците дека и вие ги споделувате релевантните интереси околу работите во кои тие се засегнати.

Навистина е многу важно тука да поставите одредени критериуми и правила. Одредете теми за кои сакате да се пишува, Одобрувајте ги содржините кои се споделуваат (пред да ги одобрите вие ќе оцените дали се поврзани околу темата и дали се напишани на начин кој одговара на критериумите и правилата кои ги имате поставено.)

Исто така, можете и вие да пишувате и објавувате содржини на разни високо квалитетни веб-страници со огромен сообраќај. Ќе добиете беклинк од нив кој значително ќе го зголеми сообраќајот кон вашата веб-страница.

Sekakvi tipovi na Veb Stranici, Секакви типови на Веб Страници

6. Таргетирајте клучни реченици наместо зборови

Клучните зборови не се лоши, но тие не носат огромен сообраќај кон вашиот веб-сајт, бидејќи тие не успеваат да се рангираат високо на веб пребарувачите. Пробајте да таргетирате клучни реченици за одредени услуги или производи и  ќе се уверите дека ќе ви донесат поголем сообраќај кон вашиот веб-сајт, рангирајќи се повисоко на Гугл.

Однесувањето на купувачите и алгоритмите постојано се менуваат, бидете во тек и пробувајте секогаш да сте усогласени со трендот кој доаѓа.

 

7. Поголем сообраќај преку рекламирање

Ако не успеете органски да добиете поголем сообраќај на вашата веб страница, можете да се обидете и со платени реклами. Предност на платеното рекламирање е тоа што добивате инстант и гарантиран висок ранг на Гугл за одредена област или одреден клучен збор. Можете да се рекламирате на Гугл “Pay-Per-Click” со тоа што би платиле само доколку некој кликне на вашата реклама. Оваа метода може да ви донесе подеднакво сообраќај како и органското рангирање (SEO).

 

8. Маркетинг на социјални медиуми

Не смеете да го игнорирате маркетингот на социјалните медиуми кога сте во дигитална ера. Социјалните мрежи, вклучувајќи ги Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn и други, се најдобри начини да се создаде препознатливост на брендот кај луѓето. Вие не треба само да бидете присутни на социјалните мрежи, туку треба и да ги споделувате содржините од вашата веб страница, да ги споделувате постојано вашите производи и услуги.

Предноста кај социјалните мрежи е тоа што можете да бидете во комуникација со вашите клиенти, а верувајте тоа ја прави продажбата полесна.

 

9. Внатрешни линкови

Како и надворешните беклинкови, исто така треба да обрнете внимание и на внатрешните линкови. Секогаш кога пишувате оригинални содржини, обидете се да пронајдете можности да вметнете линк до некоја ваша претходна статија, услуга, производ итн, и верувајте дека ќе ви се подобри сообраќајот на вашата веб страница.

 

10. Имајте респонзивна веб страница

Доколку вашата веб-страница не е респонзивна, бидете сигурни дека скоро и невозможно е во денешницата да ја рангирате високо на Гугл. Респонзивен веб-сајт е веб страница која функционира и изгледа одлично на уреди како што се: Десктоп компјутери, мобилни телефони, таблети итн…Се повеќе и повеќе корисници користат паметни телефони за да пребараат одредени информации и услуги. Затоа треба да бидете сигурни дека вашата веб страница функционира и изгледа одлично на овие уреди.

 

11. Имајте брза веб страница

Запомнете, вашиот конкурент има веб-страница која се вчитува екстремно брзо. За да ги одржите вашите корисници лојални кон вас, осигурајте се дека вашата веб-страница се вчитува што е можно побрзо. Оптималното време е 2 –  3 секунди. Проверете го времето на вчитување на вашата веб страница со оваа алатка, и доколку резултатите не се добри, пробајте да ги примените советите кои ви ги дава алатката.

Кликнете на алатката за проверка на брзина. GT Metrix speed test

 

12 . Комуницирајте со вашите посетители:

Корисниците би сакале да се во директна комуникација со вас и да ги решавате нивните прашања и дилеми. Всушност, доколку го сторите тоа, веројатно ќе се одлучат за купување на некоја ваша услуга или пак продукт. Без разлика дали ќе комуницирате со нив преку вашата веб страница, блог или пак профил на некоја социјална мрежа, корисниците сакаат да чуствуваат дека им обрнувате внимание.

 

Заклучок

Внимателно креирана дигитална маркетинг стратегија може да го зголеми сообраќајот на вашата веб-страница значително. Интернетот е за размена на информации и ако го правите тоа на убаво осмислен начин, автентично и со квалитетни статии, услуги, производи, сигурно ќе изградите поголема репутација за вашиот бизнис.

Naracajte veb stranica, Нарачајте веб страница

Доколку имате потреба од услуги во областа на Веб дизајн, графички дизајн, мултимедија и дигитален маркетинг, контактирајте не веднаш и зајакнете ја репутацијата, продажбата и профитот на вашиот бизнис.

БЕСПЛАТНО

Со секое нарачување на нова Веб Страница нудиме БЕСПЛАТЕН хостинг план и домен. Промоцијата трае до крајот на јануари 2021 година.